Veliko priznanje za domaću dokumentarnu seriju

16


Gledateljima omiljena dokumentarna serija Dulum zemlje osvojila plaketu Marco Polo, koja se dodjeljuje domaćim i stranim putopiscima za reportaže i putopise

Autorski tim dokumentarne serije Dulum zemlje, Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić te producentica Tamara Babun iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, primili su plaketu s likom Marca Pola koja se dodjeljuje domaćim i stranim putopiscima za reportaže i putopise, a dodjeljuje ih Hrvatski ogranak Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca. Drugo je to priznanje koje ove godine prima Dulum zemlje, što je vjetar u leđa autorima koji trenutno pripremaju treću sezonu ove inspirativne dokumentarne serije.

Autorski tim dokumentarne serije Dulum zemlje, Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić te producentica serije Tamara Babun, iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, dobitnici su plakete s likom Marca Pola. Ovo vrijedno priznanje dodjeljuje se domaćim i stranim putopiscima za reportaže i putopise. Plaketu su primili u nedjelju na svečanosti u Esplanadi, gdje je Hrvatski ogranak Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca dodjeljivao godišnje nagrade “Marco Polo” domaćim i stranim putopiscima za reportaže i putopise te nagradu “FIJET Tolerance” osobama koje su se istaknule u promicanju različitosti.

Nije ovo prvo priznanje koje je primila ekipa Duluma zemlje. U srpnju ove godine inspirativnu dokumentarnu seriju, koju smo pratili kroz dvije sezone na HTV-u, a vodi  nas kroz Hrvatsku i upoznaje s vizionarima, upornim, uspješnim i kreativnim pojedincima koji su se vratili zemlji i na njoj stvaraju i žive, Međunarodna federacija agrarnih novinara IFAJ proglasila je najboljim videom poljoprivredne tematike. Nagradu su im dodijelili agrarni novinari iz cijelog svijeta, a osvojila ih je prva epizoda Duluma zemlje o Alešu Winkleru, vlasniku Stancije Kumparička u Istri.

Dulum zemlje otvara prozor prema svijetu inovatora, uspješnih i kreativnih pojedinaca i obitelji, čije djelovanje vitalizira hrvatski kulturni i društveni pejzaž. Kroz seriju posvećujemo se promicanju higijenskog međuljudskog odnosa, ističući vrijednosti koje su, u žurbi suvremenog svijeta, često zaboravljene. Iako je osnovna tematika usmjerena na poljoprivredu i život blisko povezan sa zemljom, naša serija teži širem dosegu, obraćajući se svim generacijama. Naš cilj je ne samo obrazovati, već i podsjećati na temeljne ljudske vrijednosti. Želimo naglasiti što znači biti dobar čovjek, kako kroz međuljudske odnose, tako i kroz odnos prema prirodi i zajednici. Vjerujem da tako transcendiramo tradicionalne granice dokumentarnog žanra, nudeći gledateljima priliku za introspekciju i učenje o važnosti etičkog i empatijskog ponašanja u svakodnevnom životu. Stoga, ova nagrada nije samo pohvala za dosadašnja dostignuća; ona predstavlja i inspiraciju za budućnost, za kontinuirano istraživanje, kreiranje i dijeljenje priča koje oblikuju i definiraju identitet Hrvatske”, rekao je Filip Filković Philatz, a na njega se nadovezala producentica Tamara Babun rekavši: “Dulum zemlje je narastao u  jednu predivnu priču. Ljudi koje snimamo uvijek nas iznova inspiriraju i potiču na optimizam i stvaranje. Kroz pripreme i snimanje kontinuirano se produbljuje i naše prijateljstvo i zato je stvarno lijepo stati na pozornicu s Filipom i Tomislavom i primiti priznanje za zajednički rad. Drago nam je da je projekt zapažen i da gledatelji uživaju u njemu, a prema onome što nam kažu, rado gledaju epizode i više puta.  Hvala FIJET-u na priznanju i Hrvatskoj radioteleviziji na mogućnosti da krenemo u još jednu sezonu.”

Filip Filković Philatz, Tomislav Krnić i Tamara Babun trenutno rade na pripremama za realizaciju i treće sezone Duluma zemlje, koji će se kao i prethodne dvije sezone emitirati na HTV-u.

Grand Prix Marko Polo – glavnu nagradu Hrvatskog ogranka Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca – ove je godine primila novinarka Radio Sljemena Vesna Jurić Rukavina za reportaže objavljene u emisiji Prstom po globusu, a od stranih novinara je  nagrađena Sisi Munz za reportažu o Egiptu.

Uz ekipu Duluma zemlje, plakete s likom Marca Pola dobili su Hrvoje Dečak za reportažu o Križevcima u časopisu Meridijani, Lana Mindoljević za turističku reportažu o Imotskom objavljenu na portalu Putnikofer.hr, zatim Karmen Levar za dokumentarni film o Novljanskom mesopustu te časopis Croatia Airlinesa za objave Život grada.

Nagradu “FIJET Tolerance” primio je Željko Marušić za svoju emisiju na OTV-u.

Posebna priznanja Marco Polo primili  su Jurica Galić Juka za serijal reportaža iz Egipta, Edo Popović za U Velebitu, Glas Slavonije za praćenje turizma, Krunoslav Rac za otkrivanje bogatstva flore i tradicionalnog života i ljepota u knjigama Velebit-iskustvo planine i Zemlja vuka i vjetra te portal Luxury Living Croatia za doprinos afirmaciji Hrvatske kao luksuzne destinacije.

FOTO: PROMO