U domaćoj kuhinji krumpir je uobičajeni prilog glavnim jelima, najčešće mesu. Pomalo je i podcijenjen, a prati ga i (zao) glas da deblja. No ova povoljna i izgledom mnogima na prvi pogled neugledna namirnica, ima i svoju drugu stranu – osim što je više od 75% njegova sastava voda, priroda ga je podarila nizom vitamina i minerala. Zbog niskih razina natrija liječnici ga preporučuju onima koji boluju od visokog tlaka. Mogu ga jesti čak i bebe te je dio prehrane dijabetičara. I ne, krumpir ne deblja – debljaju masnoće u kojima se prži. Zapravo, krumpir je odlična zamjena za kruh, tjesteninu ili rižu.
Zbog neutralnosti okusa koji se lako obogati pravim začinima, začas postaje zvijezda stola i glavno jelo o kojemu će se dugo pričati. Vrijeme je da mu date šansu upravo za blagdane! I njegovom bratiću batatu (slatkom krumpiru) također.
Zbog toga donosimo tri hit recepta gotova za svega pola sata. Da, dobro ste pročitali. Gotova za samo trideset minuta, što je važno jer upravo blagdansko razdoblje mnogima donosi i povećanu razinu tjeskobe. No ne mora biti tako. Ove godine vrijeme provedeno u kuhinji može biti kraće. Trenutke sa svojim najbližima stavite na prvo mjesto. Jedan trik koji će u tome pomoći je korištenje 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina ‘Quick & Easy’ bez aditiva i konzervansa. Omogućit će da u blagdanima konačno uživate više, opušteni i zadovoljni.
RECEPT: Topla salata od krumpira
Sastojci za šest porcija:
- 1 kg mladog sitnog krumpira
- 100 g slanine
- 2 žličice Dijon senfa
- 1 žlica meda
- 2 žlice jabučnog octa
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 ½ žličica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za krumpir
- 1 žlica peršina
Priprema:
- Zakuhajte lonac slane vode. Krumpir operite, očistite koru od nečistoća i prepolovite. Stavite krumpir u ključalu vodu i kuhajte 20 minuta.
- Za to vrijeme slaninu nasjeckajte na kockice. Ugrijte tavu, dodajte slaninu i pržite dok ne postane hrskava, 3-5 minuta. Izvadite na ubrus kako bi se ocijedio višak masnoće.
- Peršin operite i sitno nasjeckajte. U zdjelici sjedinite senf, med, ocat, ulje, Quick & Easy začin za krumpir i peršin. Kuhani krumpir ocijedite i prebacite u zdjelu. Prelijte ga dresingom i promiješajte. Posipajte prženom slaninom i poslužite.
RECEPT: Rösti od batata s hren-vrhnje umakom i salatom od špinata, parmezana i oraha
Sastojci za četiri porcije:
- 500 g batata
- 1/2 glavice luka
- 1/4 vrećice Kotányi Quick&Easy mješavine začina za krumpir
- 2 jaja
- 35 g krušnih mrvica
- Ulje, za pečenje
Umak:
- 200 g kiselog vrhnja
- 1 žlica majoneze
- 1 žlica hrena
- Kotányi morska sol i crni papar, po ukusu
Salata:
- 200 g baby špinata
- 30 g listića parmezana
- 50 g oraha, krupno sjeckanih
- 30 ml maslinovog ulja
- Sok pola limuna
- 1/2 žličice senfa
- 1/4 žličice soli
- Prstohvat Kotányi crnog papra
Priprema:
- Batat ogulite, operite i naribajte na ribež. Ocijedite ga pomoću krpe ili gaze i prebacite u zdjelu. Naribajte luk i dodajte ga u zdjelu s batatom. Ubacite jaja i krušne mrvice te začinite Kotányi Quick&Easy mješavinom začina za krumpir, dobro promiješajte.
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte 2-3 žlice ulja te žlicu smjese od batata. Lagano pritisnite smjesu kako bi dobili oblik pljeskavice. Pecite 4-6 röstija u turi, ovisno o veličini tave. Nakon 4 minute okrenite rösti i pecite još 4 minute. Ponovite s ostatkom smjese. Pečene röstije vadite na pladanj obložen papirnatim ubrusom.
- Dok se röstiji peku pripremite umak i salatu. Sjedinite sve sastojke za umak u zdjelici. Za salatu operite baby špinat i prebacite u zdjelu. U staklenku dodajte ulje, sok limuna, senf, sol i papar, zatvorite staklenku i protresite. Dodajte parmezan i orahe u zdjelicu sa špinatom te prelijte pripremljenim dresingom.
- Poslužite pečene röstije uz pripremljeni umak i salatu.
RECEPT: Španjolska tortilja / Omlet s krumpirom
Sastojci:
- 300 g mladog krumpira
- 1 glavica luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za krumpir
- 4 jaja
- ½ žličica Kotányi morske soli
Priprema
- Operite, ogulite i tanko narežite krumpir. Luk nasjeckajte na polumjesece. Zagrijte maslinovo ulje u tavi, ubacite krumpir i luk te pržite 3-5 minuta. Dodajte 50 ml vrele vode i nastavite pirjati 5 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte 100 ml vode i nastavite pirati 7 minuta.
- Za to vrijeme u zdjeli umutite jaja i sol. Kad je krumpir omekanio, u tavu ulijte jaja, promiješajte i poklopite. Smanjite vatru na srednje jaku i pecite 5 minuta.
- Maknite tavu s vatre i pažljivo špatulom odlijepite dno tortilje, preokrenite je na plitki ravni tanjur i vratite nazad u tavu tako da je sada dolje strana koja je bila gore. Pecite još 5 minuta, maknite s vatre i poslužite uz vrhnje i zelenu salatu.
Ostale besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite na poveznici: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/
FOTO: PROMO