Imamo recept za savršenu juhu od vrganja!

35


Jesen je savšena za fine krem juhe, ali još kada recept dobijete od restorana Žganjer – onda nema sumnje da je riječ o vrhunskoj juhi.

U ovom najpoznatijem restoranu na području Karlovca otkrili su nam svoj recept za pravu jesensku poslasticu. Evo kako da napravite savršenu juhu od vrganja.






Naravno, kada je napravite onda svakako otiđite u Jaškovo u restoran Žganjer i probajte njihovu da provjerite čija je bolja.

Bogata juha od jaškovskih vrganja, za 6 osoba

1 kg svježih vrganja

Glavica starog, žutog luka

Pola dcl ulja ili ako želite domaću mast (ne treba više ulja jer su vrganji masni)

Sol

Papar

Crno vino Frankovka – po želji

Operemo vrganje i odvojimo kapice od donjeg dijela vrganja – korijena vrganja. Stabljiku narežemo na kockice ili na tanke kolutiće. Na ulje stavimo nasjeckani luk, posolimo ga da luk omekša. Dinstati luk dok ne dobije zlatno žutu boju. U tavu dodamo sjeckani dio korijena vrganja i sve dinstamo i povremeno podlijevamo s vodom. Kada se sve prodinsta, smjesu zblendamo, a po potrebi dodamo vodu kako bismo dobili optimalnu gustoću juhe. Smjesu popapriti i posoliti, a za bolji jesenski okus dodamo lokalno crno vino Frankovku.

Kapice vrganja koje smo također prethodno narezali na tanke šnite dodamo na kraju da prokuhaju i takvi u komadu daju dodatni okus juhi.

Ako nemate svježih vrganja, juhu možete napraviti i od zamrznutih vrganja koji mogu i ne moraju biti prethodno blanširani.

Po želji možete dodati vrhnje, međutim po našem iskustvu, juha je prebogata okusom pravih vrganja.

Dobar tek!

FOTO: Dejan Tatomir